Megkezdte munkáját João Negrão az EUIPO élén

Hivatalba lépett João Negrão, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) új ügyvezető igazgatója. A szellemi tulajdon (IP) területén közel 25 éves vezetői tapasztalattal rendelkező portugál vezetőt 2023 júliusában az EU Tanácsa öt évre nevezte ki a hivatal élére.

„Óriási kiváltság az EU szellemi tulajdonnal foglalkozó hivatalának vezetése. Az EUIPO minden munkatársával várom, hogy EU-szerte megerősíthessük az együttműködést a szellemitulajdon-védelmi hivatalokkal, valamint az uniós intézményekkel, hogy közösen továbbra is javíthassuk a szellemitulajdon-védelem rendszerét” – mondta Negrão a kinevezésével kapcsolatban.

Az EUIPO a 27 tagállamot képviselő közel 1200 alkalmazottjával Európa egyik legnagyobb közszolgálati szervezete és az EU második legnagyobb decentralizált ügynöksége. Az alicantei székhelyű, Afrikában, Amerikában és Ázsiában is jelen lévő EUIPO évente több mint 170 ezer védjegyet és 100 ezer formatervezési mintát jegyez be, és két egységes, az EU-ban érvényes szellemitulajdon-jogot biztosít az IP védelmében.

Az új ügyvezető igazgató irányítása mellett az uniós ügynökség olyan új terület bevezetését tervezi, mint például a kézműves és az ipari földrajzi árujelzők köre. Az ügynökség emellett folytatja együttműködését az Európai Bizottsággal a mezőgazdasági földrajzi árujelzőket illetően, valamint tovább viszik a magyar kis- és középvállalkozásokat is segítő KKV-alapot, amelyből a vállalkozások oltalomszerzéséhez nyújtanak anyagi támogatást. Erről további részleteket itt olvashatnak.

Az új ügyvezető az elmúlt 13 évben három különböző beosztásban dolgozott az EUIPO-nál: az ügyvezető igazgatói kabinet vezetőjeként, nemzetközi együttműködési és jogi ügyekért felelős igazgatóként, legutóbb pedig a fellebbezési tanácsok elnökeként. Ezt megelőzően 10 éven át a portugál szellemi tulajdon hivatalában dolgozott.

 

2023/10/03